چه عواملی انسان را خشمگین میکند؟ علت خشم چیست و چکونه آنرا کنترل کنیم؟ | سلامت

ناشر : دانلود مداحی

چه عواملی انسان را خشمگین میکند؟ علت خشم چیست و چکونه آنرا کنترل کنیم؟ | سلامت


عصبانیت یک احساس سالم و طبیعی است و به خودی خود یک مسئله محسوب نمی‌شود. اما وقتی‌که عصبانیت سبب شود کنترل رفتار و عقلانیت خود را از دست بدهید، مستلزم ریشه‌یابی است تا دلیل خشم و مسئله را گرفتنه و در صدد برطرف کردن آن برآئید.

اگر شما یا مردمی که می‌شناسید از عصبانیت یا مسائل مربوط به آن رنج می‌برند، این متن را مطالعه نمایید زیرا در‌خواهید یافت، چرا این اتفاق می‌افتد و برای برطرف کردن آن چه می‌توان کرد.


خشم قادراست انفعالی یا تهاجمی باشد

خشم منفعل به‌ سختی قابل شناسایی است، چرا که علت آن سرکوب شده و حتی امکان پذیر است متوجه نشوید که عصبانی هستید. مشاوره راه مناسبی برای یاری به یافتن علت ها خشم است و در عین حال به شما یاری می‌کند تا با آن جنگیدن نمایید.

خشم تهاجمی، به مراتب پرمخاطره‌تر از خشم انفعافهرست، زیرا قادراست منجر به ضرر‌های فیزیکی به شما و دیگران (و هم‌چنین به اموال) شود. امکان پذیر است از احساسات خود آگاه باشید، اما همیشه نتوانید درک نمایید که چه چیزی سبب این خشم تهاجمی شده است.

گاهی اوقات امکان پذیر است دلیل آن یک مریضی معروف به آشفتگی متناوب بروز خشم ناگهانی باشد. با این حال تمام‌ی گونه های خشم‌ها، تهاجمی و کنترل نشده نیستند.

بعضی از دلایل و مریضی‌های فیزیکی وجود دارند که فاکتور پرخاشگری در شما می‌شوند و شما حتی امکان پذیر است از آن آگاه نباشید.

نشانه ها اخطار دهنده‌ای که خشم قادراست غیر قابل کنترل یا تهاجمی شود

  • خشم و برانگیختن پذیری بیش از اندازه و دائم، دوره‌های جدایی عاطفی
  • احساساسات قوی و ناگهانی
  • مسئله درساوقتدهی یا کنترل فکرها
  • انگیزه ضرر رساندن به خود و دیگران
  • تپش قلب، زیاد شدن فشار در قفسه سینه
  • سردرد، فشار درحفره سر و یا سینوس
  • زیاد شدن فشار خون
  • خستگی مفرط
  • احساس سوزن سوزن شدن

چرا ما تهاجمی و خشن می‌شویم؟

ما مطمئن نیستیم که آیا خشم کنترل نشده و پرخاشگری از نشانه ها مریضی‌های ویژه هستند و یا نتیجه‌ی آن مریضی‌ها. اما تحقیقات نشان می‌دهد که آشفتگی یا تغییر در مواد شیمیایی مغز، نظیر سرتونین، قادراست به طغیان خشونت و رفتار پرخاشگرانه منجر شود.

هم‌چنین کارشناسان عصب‌شناسی گرفتنه‌اند که ضرر به نقاط ویژهی از مغز، از جمله قشر جلویی مغز، آمیگدال (محل احساسات، ترس و استرس) و چین سینوسی زاویه‌ای مغز (که شامل عملکردهای شناختی و زبان است) قادراست به خشم کنترل نشده منجر شود.


آیا مریضی‌ها و آشفتگیات می‌توانند سبب خشم غیرقابل کنترل و پرخاشگری شوند؟

پژوهشگران علوم زیستی مدت‌هاست که گرفتنه‌اند، آشفتگیات روانی نظیر افسردگی، آشفتگی دو قطبی، اسکیزوفرنی، زوال عقل و مریضی آلزایمر سبب بروز خشم کنترل نشده و پرخاشگری می‌شود.

آن‌ها هم‌چنین گرفتنند که مسائل مربوط به تندرستی فیزیولوژیکی نظیر فشار خون بالا، حمله قلبی، سکته مغزی، مسائل گوارشی نیز قادراست سبب رفتار‌های پرخاشگرانه و گاهی اوقات خشونت‌بار شود. اما، سوال این‌جاست که آیا بر عکس آن هم صادق است؟ آیا خشم غیرقابل کنترل و پرخاشگری دلیل بعضی از این مریضی‌ها است؟

باور پژوهشگران بر این است که بله، بر عکس آن نیز صادق است.


مریضی‌های احتمالی و دلایل فیزیولوژیک خشم کنترل نشده و پرخاشگری
ضرر مغزی

خشم کنترل نشده و پرخاشگری یکی از پیامدهای رایج ضرر مغزی است.

پزشک جاناتان سیلور، استاد بالینی رواندکتری در دانشکده دکتری دانشگاه نیویورک می‌گوید: “رفتار خشونت آمیز و یا برانگیختن‌پذیر پس از ضرر مغزی خیلی متداول است. در عین حال ما به طور قطعی می‌دانیم که افسردگی یک فاکتور پرمخاطره برای رفتار پرخاشگرانه است، که ریشه‌ی آن ضرر به بعضی نقاط مغز است.”

درنتیجه اگر بخش جلویی مغز ضرر ببیند، نتیجه‌ی آن ممانعت از انجام درست وظایف در سطوح دیگر مغز است. یعنی وظایفی که قبل از ضرر مغزی درباره انجام آن‌ها فکر می‌کردید، پس از ضرر مغزی، بدون فکر انجام خواهید داد.


سکته‌ی مغزی

یک تحقیق کره‌ای که در مجله نورولوژی منتشر شده، نشان می‌دهد که در واقع ناتوانی در کنترل خشم و پرخاشگری یکی از علامت‌های باارزش رفتاری در بیمارانیست که گرفتار سکته مغزی شده‌اند.

کارشناسان مغز و اعصاب در مصاحبه‌ایی که با بیمارانی که متحمل سکته مغزی شده‌اند گرفتنند که ۳۲٪ از آن‌ها گرفتار آشفتگیلات عملکرد‌های محرکی از قبیل آشفتگیات گفتاری، بی‌اختیاری عاطفی و ضایعات اثربخش بر قشر پیشانی مغز شدند.

آن‌ها اذعان داشتند که رفتار تهاجمی این بیماران بیشتر بود، زیرا مغز به علت استرس بیش از اندازه، دراثر تقویتشان گرفتار خراب و زوال می‌شود.


سکته‌ی قلبی

حملات قلبی و مریضی‌های قلبی با افسردگی و دیگر تغییرات عاطفی وابسته است. خیلیی از مردمی که سال‌ها برای مقاومت با بعضی احساسات خود می‌جنگند، گرفتار حمله قلبی می‌شوند.

آن‌ها احساساتی اعم از نگرانی و افسردگی، خشم، سرخوردگی و از دست دادن اطمینان به نفس را تجربه می‌کنند. مواظب باشید، زیرا طغیان خشم در واقع قادراست سبب حمله قلبی شود!

پژوهشگران منبعء مریضی‌های قلبی و حملات قلبی را به تغییرات در مغز، تغییر مسیر سرتونین و جواب التهابی، نسبت داده‌اند. همان‌طور که می‌دانیم تمام‌ی اینها به‌طور مستقیم با خشم و پرخاشگری در رابطه هستند.


غده پاراتیروئید

خستگی مفرط مزمن و افسردگی از نشانه ها رایج پاراتیروئید سختکوش می‌باشند.

متخصصان بر این باورند زیاد شدن کلسیم در خون قادراست دلیلی برای افسردگی باشد.

پزشک جیمز نورمن در وبلاگ خود دراین باره می‌نویسد که آیا در کنترل خشم مسئله دارید یا گرفتار افسردگی یا خستگی مزمن هستید؟

مناسبتر است میزان کلسیم خون خود را تحقیق نمایید! امروز ما یک مرد ۴۰ ساله از ایالت نیوجرسی را جراحی نمودیم. اگرچه رابرت تنها ۴۰ سال سن دارد اما سال گذشته نیز یک عمل جراحی قلب باز در برای برطرف کردن تصلب شریان سرخ‌رگ‌هایش داشت، زیرا رگ‌های قلب او قبل از موعد مقرر گرفتار گرفتگی شده بود (با رسوب کلسیم!).

گرچه برای خستگی مزمن و افسردگی طی ۱۰ سال گذشته تحت معالجه بود، اما در ۲ سال گذشته معالجه را رها کرده بود. مسئله کنونی رابرت زیاد شدن درگیری‌ها در محل کار، حملات مکرر خشونت‌بار و غضب گاه و بی‌گاه او نسبت به همکاران و گاهی اوقات مشتریان است.

۲ سال پیش همسرش او را به‌علت مسائل عصبی‌اش ترک کرد. در طی فرایند طلاق همسرش به او گفت که “تو تغییر کرده‌ای! تو آن مرد دوست داشتنی که ۱۴ سال پیش با او ازدواج کردم، نیستی. تو عصبی، تنبل، افسرده و به یکباره دیوانه شده‌ای.”

رابرت بعلت تومور پاراتیروئیدی و سختکوشی آن توموردر حال مرگ تدریجی است.


فقدان ویتامین B12 و آهن

فقدان ویتامین ۱۲B قادراست به برانگیختن‌پذیری و رفتار پرخاشگرانه بعلاوه‌ی خستگی، تپش قلب، بی‌خوابی، کبودی و خونریزی آسان و ناراحتی معده منجر شود.

تحقیقات ثابت کرده است که فقدان ویتامین ۱۲B سبب از دست دادن پوشش چربی اطراف نخاع و اعصاب می‌شود. این تغییر در عملکرد مغز به علت آشفتگی در سرایت دهنده‌های عصبی دوپامین است. که نتیجه‌ی آن آشفتگی حاد رفتاری است.

افزون بر آن اگر میزان آهن در خون بالا باشد، قادراست نشانه ها را بیشتر شدن کند. هم‌چنین فقدان مواد ویتامین‌های B نظیر Niacin و تیامین هم قادراست این نتایج را به بار آورد.

امکان پذیر است تعجب نمایید اگر بدانید که فقدان آهن به رفتارهای خیلی پرخاشگرانه منجر می‌شود. آهن در مسیر دوپامین متمرکز است و فقدان آن سرایت دوپامین را کم شدن می‌دهد و سبب آشفتگیات رفتاری می‌شود.

همینطور بخوانید: ویتامین بی ۱۲

مسمومیت دراثر سرب

بچه هازیادتر آمادهمسمومیتاز طریقرنگسرب موجود دراسباب بازی‌هایشانهستند و البته نسبت به بزرگسالان حساس‌ترند، زیرارودهآن‌هاخیلی سریعتر سرب را جذب می‌کند. هم‌چنین،سیستم عصبیدر حالپرورش بچه نسبت به سیستم عصبی یک شخص بالغ در برابر فاکتور های سمی ضرر‌پذیرتر است.

بعضی مطالعات، رابطه بین مسمومیت سرب و پرخاشگری در بچه ها را تائید کرده‌اند.


حساسیت‌های خوراکی

تحقیقات نشان می‌دهد که ۷۰٪ از بچه های که مسائل رفتاری دارند، به خوراکی های ویژه، به‌ویژه رنگ‌های غیرطبیعی و مواد نگهدارنده حساسیت دارند.


داروها

بعضی دار‌وها نیز می‌توانند از علت ها عصبانیت بدون برانگیختن و دلیل باشند! موسسه‌ی ملی سوء‌استفاده مواد مخدر ایالات متحده، گزارش می‌دهد که استروئیدهای آنابولیک نظیر تستوسترون، چنانچه در مقادیر بی‌شمار استفاده ‌شوند، سبب زیاد شدن برانگیختن‌پذیری و پرخاشگری می‌شوند.

هم‌چنین مواردی وجود دارند که در آن بعضی داروها و مواد مخدر موجود در آنان سبب نوسانات خلقی و پرخاشگری در بچه ها شده‌، اما این تنها در کمتر از ۱۰٪ موارد در بچه ها گزارش شده است.

داروهای ضدافسردگی گاهی اوقات می‌توانند سبب خشم کنترل نشده در بزرگسالان شود.

پزشک چارلز ریزون، رواندکتر دانشکده دکتری دانشگاه مسائلی معتقد است یکی از مسائل ناآسان کننده در دکتری این است که نمی‌توان گفت که آیا هر گونه دارویی که تجویز می‌شود، بیش‌تر به مریض صدمه می‌زند یا برایش اثربخش است. این مشکل به‌خصوص درباره‌ی مسن‌ترها صدق می‌کند، زیرا اکثر از داروهای متفاوتی مصرف می‌کنند که تمام آن‌ها دارای پیامد جانبی مربوط به خود هستند و همواره می‌توانند با یکدیگر تداخل دارویی داشته باشند.

به گفته‌ی وی یک نمونه از چنین داروهایی پروزاک (دارویی برای معالجه افسردگی) است، که قادراست پیامد جانبی نظیر احساسات خصمانه یا عصبانیت و اعمال غیرمنتظره را در برداشته باشد.


چگونه می توان خشم و پرخاشگری خود را کنترل نمود؟

توصیه پژوهشگران در درجه اول این است که میزان استرس خود را کم شدن دهید. اما چگونه؟ با پیاده‌روی، دویدن، شنا، یوگا، تمرینات تایچی یا مدیتیشن یا هرگونه فعالیت ورزشی و تمدد اعصاب.

تمرینات تنفسی برای کم شدن میزان استرس شما سودمندند. ایزابل کلارک، روانشناس بالینی و کارشناس در کنترل خشم می‌گوید: شما به‌طور خودکار وقتی‌که احساس خشم می‌نمایید، بیش‌تر تنفس می‌نمایید و بیش‌تر نفس کشیدن خود، ترفندی خوب برای کنترل خشم است.

او پیشنهاد می‌کند، در زمان تنفس و استراحت، زیاد‌تر و عمیق‌تر نفس بکشید.


نکاتی برای کنترل خشم
  • برای کم شدن تنش، خلاق باشید.نوشتن، رقص، موسیقی و نقاشیتمام برای ازبین بردن استرس عالی هستند.
  • خواب به اندازه داشته باشید.
  • در مورد احساسات خود با یک دوست صحبت نمایید.
  • در جهت رهایی ازفکرهایکه شما راعصبانی می‌کنند، تلاش نمایید.
  • پرهیز از استفاده الکلو موادروان‌گردان.آن‌هامسئلهخشمشما را وخیم‌ترمی‌کنند.
  • و البته باارزش‌ترین مطلب، اگر نمی‌توانید خشمتان را کنترل نمایید، از یک کارشناس حرفه‌ایی یاری بگیرید.

مارک تواین گفت: “خشم اسیدی است که به رگ‌ها ضرر بی‌شماری می‌زند و هرچیزی که در آن ریخته شود، ذخیره می‌شود.” او کاملا درست گفته است!



نظر های خودتون را برای دانلود مداحی قرار دهید ما نظر های شما رو خوانده و به شما پاسخ خواهیم داد