دانه چیا چیست و چه خواصی دارد؟ 11 خاصیت علمی چیاسید برای سلامتی | مجله سلامت و دانلود مداحی

ناشر : دانلود مداحی

دانه چیا چیست و چه خواصی دارد؟ 11 خاصیت علمی چیاسید برای سلامتی | مجله سلامت و دانلود مداحی


دانه های چیا در زمره‌ی سالم‌ترین غذا‌های سیاره زمین به شمار می‌روند. آنان مملو از مواد غذاییی هستند که خاصیت ها اهمیتمندی برای جسم و مغز دارند.

در این مقاله از مجله تندرستی به ۱۱ مورد از خاصیت ها دانه های چیا ذکر می‌کنیم که از پشتوانه‌‌های علمی برخوردار است.


  • دانه های چیا شامل مقادیر بی‌شماری مواد غذاییست Ùˆ در عین حال مقدار کالری آن اندک است.

  • دانه های چیا، دانه‌های ریز سیاه رنگی‌اند، برگرفته از گیاه مریم Ú¯Ù„ÛŒ Ú©Ù‡ خواستگاه آن شبه جزایر اسپانیا می‌باشد Ùˆ از خانواده‌ی نعناع هستند.

    این گیاه در زمره گیاهان بومی جنوب امریکا به شمار می‌رود.

    دانه های چیا در گذشته از باارزش‌ترین غذا‌های اقوام آزتک Ùˆ سرخپوستان مایایی بود. آن اقوام، اهمیت بی‌شماری برای دانه های چیا قائل بودند زیرا آنان نیروی مهار نشدنی خود را مدیون این دانه‌ها می‌دانستند… در حقیقت “چیا” واژه‌ایست برگرفته از مایای کهن به معنای “قدرت“.

    علی‌رغم تاریخچه‌ی کهن دانه های چیا به عنوان یکی از ارکان اصلی غذا، اهمیت خوراکی این دانه‌ها به تازگی با عنوان غذای فوق‌العاده و مدرن که امحل مصرف‌ی هر روزه از آن وجود دارد، اثبات شده است.

    در چند سال گذشته، به طور گسترده‌ مقبولیت ویژه‌ی در بین عامه‌ی مردم کسب نمود و اکنون در سراسر جهان از سوی مردمی که به تندرستی خود ارزش می‌دهند، استفاده می‌شود.

    فریب اندازه Ú©ÙˆÚ†Ú© آن را نخورید… این دانه‌های ریز، یک مشت مواد غذایی در چنته دارند.


    اهمیت خوراکی دانه چیا

    ۲۸ گرم دانه‌ی چیا شامل:

    • فیبر: Û±Û± گرم.
    • پروتئین: Û´ گرم.
    • چربی: Û¹ گرم (Ú©Ù‡ Ûµ گرم آن امگا۳ است).
    • کلسیم: Û±Û¸Ùª از آنچه برای مصارف هر روزه پیشنهاد می‌شود.
    • منگنز: Û³Û°Ùª از آنچه برای مصارف هر روزه پیشنهاد می‌شود.
    • منیزیم: Û³Û°Ùª از آنچه برای مصارف هر روزه پیشنهاد می‌شود.
    • فسفر: Û²Û·Ùª از آنچه برای مصارف هر روزه پیشنهاد می‌شود.

    همینطور آنان شامل مقدار قابل توجهی روی، ویتامینB3(Niacin)، پتاسیم، ویتامین B1( تیامین) و ویتامین B2 می‌باشد.

    زمانی که مناسب تامل کنیم، حقیقتا تحت اثر قرار می‌گیریم زیرا این تمام مواد غذایی تنها در ۲۸ گرم از این دانه‌ها انباشته شده، فقط شامل ۱۳۷ کالری بوده و دارای یک گرم کربوهیدرات قابل هضم می‌باشد!

    تمام ما بر این امر توافق داریم که ۱ انس دانه‌ی چیا معادل ۲۸ گرم یا ۲ قاشق سوپ‌خوری می‌باشد.

    جالب توجه است Ú©Ù‡ بدانید… چنانچه مقدار فیبر را Ú©Ù‡ در نهایت در زمره‌ی کالری‌های گرفتنی سودمند محسوب نمی‌شوند را از مقدار کالری‌ دانه های چیا Ú©Ù… کنیم، دانه های چیا در هر Û²Û¸ گرم تنها شامل Û±Û°Û± کالری می‌باشند.

    همین امر دانه های چیا را در زمره‌ی یکی از مناسبترین‌ منابع در بین چندین منشا غذا‌ای باارزش در جهان جای می‌دهد، کالری در خدمتِ کالری.

    در صدر تمام این موارد بایست بدانید Ú©Ù‡ دانه های چیا از خانواده “غلات کامل” هستند Ú©Ù‡ هموارهپرورشی طبیعی دارند Ùˆ به طور ژنتیکی از ارگانیسمی تغییر یافته Ùˆ غیرطبیعی حاصل نمی‌شوند Ùˆ به طبع عاری از هرگونه گلوتن می‌باشند.

    حرف آخر: دانه های چیا علی‌رغم اندازه‌ی خیلی ریزشان در زمره‌ی غذایی‌ترین مواد خوراکی گیاهی محسوب می‌شوند. آنان مملو از فیبر، پروتئین، اسیدهای چرب امگا۳ و گونه های مواد غذایی که جسم به مقدار اندکی به آن احتیاج دارد، می‌باشند.


  • دانه های چیا لبریز از آنتی‌اکسیدان‌ها

  • فروغ دانه های چیا در پرتوی خصوصیات آنتی‌اکسیدانی بی‌شمارشان نیز گسترده شده است. این آنتی‌اکسیدان‌ها از فساد چربی‌های حساس Ùˆ نفوذ پذیر موجود در دانه های چیا ممانعت می‌کنند.

    با اینکه مکمل‌های آنتی‌اکسیدانی اثر چندانی ندارد، اما آنتی‌اکسیدان‌های موجود در مواد خوراکی اثرات مثبتی بر حفظ تندرستی دارند.

    باارزش‌تر از تمام، آنتی‌اکسیدان‌ها به مقاومت با تشکیل رادیکال‌های آزاد که سبب ضرر‌ به مولکول‌های سلولی، سرعت قسمتیدن به روند پیری و همکاری در بروز مریضی‌هایی از قبیل سرطان می‌شود، می‌پردازند.

    در اینترنت، ادعاهایی مبنی بر اینکه خصوصیات آنتی‌اکسیدانی دانه های چیا بیش از بلوبریست، وجود دارد اما مطلبی دال بر اثبات این ادعا یافت نشد.

    حرف آخر: دانه های چیا لبریز از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که از چربی‌های لطیف موجود در دانه‌هامراقبت می‌کنند. همینطور آنان از خاصیت ها بی‌شماری در حفظ تندرستی برخوردارند.


  • تقریبا تمام کربوهیدرات موجود در آن‌ها فیبر هستند

  • نگاهی به نمودار مواد غذایی دانه های چیا بیاندازید، خواهید نظر Ú©Ù‡ هر Û²Û¸ گرم دانه چیا، تنها شامل Û±Û² گرم کربوهیدرات است.

    ضمنا … Û±Û± گرم از آنان فیبر هستند Ú©Ù‡ در جسم هضم نمی‌شوند.

    فیبرها، شاخص قند خون را بالا نمی‌برند، برای خلاصی از آنان احتیاجی به انسولین نیست و درنتیجه کربوهیدرات محسوب نمی‌شوند.

    هر ۲۸ گرم از آنان تنها شامل ۱ گرم کربوهیدرات حقیقی می‌باشد که درصد خیلی ناچیزیست. همین امر چیا را به خوراکی کم کربوهیدرات و دوست‌داشتنی بدل می‌کند. با وجود این مقدار فیبر، دانه های چیا قادرند ۱۰ تا ۱۲ برابر وزن خود آب جذب نمایند، به صورت ژل درآمده و در معده حجیم شوند.

    از دید تئوری، این فرایند بایست احساس سیری را زیاد شدن داده، جذب مواد خوراکی را کند نماید و به طور خودکار به کالری کمتری احتیاج می‌شود.

    همینطور باکتری‌های سودمند روده از فیبرها غذا می‌کنند، که غذا‌ی آنان از ارزش ویژه‌ای برخوردار است زیرا غذا‌ی خوب باکتری های روده‌ای برای حفظ تندرستی کاملا حیاتیست.

    ۴۰٪ از وزن دانه های چیا را فیبر تشکیل داده است. همین امر آنان را به یکی از مناسبترین منابع فیبر در جهان تبدیل کرده است.

    حرف آخر: تقریبا تمام کربوهیدرات‌های موجود در دانه های چیا، فیبر هستند. همین امر قابلیت جذب آب را بین ۱۰ تا ۱۲ برابر وزنشان به آنان اعطا می‌کند. در عین حال فیبر خاصیت ها متعددی در حفظ تندرستی دارد.


  • پروتئین موجود در دانه های چیا از کیفیت بالایی برخوردار است

  • دانه های چیا شامل مقادیر قابل توجهی پروتئین هستند. Û±Û´Ùª از وزن آنان پروتئین است Ú©Ù‡ در مقایسه با گیاهان دیگر، خیلی بیشتر است.

    آنان همینطور از مقدارمناسب ی اسیدهای آمینه‌ی الزامی برخوردارند، درنتیجه جسم ما بایست از پروتئین‌های موجود در آن بهره‌مند گردد.

    پروتئین منافع متعددی در حفظ تندرستی دارد. همینطور در راستای کم شدن وزن به عنوان مهربان‌ترین ماده غذایی در رژیم شناخته شده است، البته تا کنون.

    جذب مقادیر بی‌شماری پروتئین، اشتها را کم شدن می‌دهد و اثبات شده است که تا ۶۰٪ سبب سرکوب فکرها وسواسی درباره خوراکی و تا ۵۰٪ از میل شدید به میل کردن اسنک‌ها در شب می‌کاهد.

    دانه های چیا حقیقتا منشای فوق‌العاده از پروتئین هستند، به ویژه برای مردمی که مقدار استفاده محصولات حیوانی را ممحدوده کرده یا به‌طور کلی از آن پرهیز می‌کنند.

    حرف آخر: دانه های چیا لبریز از پروتئین مرغوب هستند، مقدار پروتئین آنان از اکثر گیاهان زیادتر است. در راستای کم شدن وزن، پروتئین در زمره‌ی مهربان‌ترین درشت غذایی‌ها محسوب می‌شود و این توانایی را دارد تا به شدت از مقدار اشتها و میل شدید به خوراکی بکاهد.


  • از آنجایی Ú©Ù‡ شامل فیبر Ùˆ پروتئین بی‌شماری هستند، دانه های چیا بایست به Ú©Ù… شدن وزن یاری فراوانی نمایند.

  • خیلیی از متخصصان تندرستی بر این باورند Ú©Ù‡ دانه های چیا در Ú©Ù… شدن وزن اثربخشند. فیبر مقادیر بیشتری آب را جذب می‌نماید Ùˆ در معده حجیم می‌شود، Ú©Ù‡ همین امر حس سیری را زیاد شدن داده Ùˆ جذب مواد خوراکی را کند می‌نماید.

    بعضی مطالعات انجام شده در زمینه‌ی گلوکومانان، فیبری که عملکردی یکسان با آنچه ذکر شد دارد، حاکی از آن است که استفاده این فیبر منجر به کم شدن وزن می‌گردد.

    درنتیجه پروتئین موجود در دانه های چیا قادراست به کم شدن اشتها و جذب کمتر خوراکی یاری کند.

    متاسفانه، زمانی که اثرات دانه های چیا بر کم شدن وزن مورد تحقیق قرار گرفت، نتایج نادلگرمی کننده‌ای حاصل شد.

    گرچه یکی از مطالعات نشان می‌داد که دانه های چیا سبب کم شدن اشتها می‌شوند، اما اثر معناداری بر وزن جسم ندارند.

    در مطالعات انجام شده، بر روی ۹۰ نفر مبتلا به اضافه وزن که به مدت ۱۲ هفته، به صورت هر روزه ۵۰ گرم دانه‌ی چیا گرفتن می‌کردند، نمایان شد که دانه های چیا اثری بر وزن جسم یا نشانه های دال بر تندرستی از خود نشان نمی‌دهند.

    در مطالعه‌ی دیگر بر روی ۶۰ زن که به مدت ۱۰ هفته به طول انجدلگرمی نمایان شد، دانه های چیا هیچگونه اثری بر وزن جسم ندارند اما سبب زیاد شدنِ مقدار امگا ۳ محلول در خون می‌شوند.

    گرچه گنجاندن دانه های چیا به برنامه ‌خوراکیتان احتملا اثری بر وزن شما نخواهد داشت، اما من به شخصه معتگام آنان مواد سودمندی هستند.

    قطعا پیروی از یک رژیم خوراکی برای کم شدن وزن تنها با حذف کردن یا اضافه کردن یک ماده‌ی خوراکی پژوهشگر نخواهد شد. تحقق آن منوط به پیروی از یک رژیم تمام عیار، بعلاوه تغییراتی دیگر در روش زندگی نظیر مدلی خواب و انجام حرکات ورزشی می‌باشد.

    زمانی که تلفیقی از دانه های چیا با مواد خوراکی طبیعی مبنای رژیم خوراکی و روش زندگی سالم باشد، من صراحتا مشاهده نمودم که دانه های چیا به کم شدن وزن نیز یاری می‌کنند

    حرف آخر: دانه های چیا لبریز از پروتئین و فیبر هستند، که هر دو در کم شدن کم شدن وزن اثر باارزشی ایفا می‌کنند. به این وجود، مطالعت انجام شده در زمینه‌ی دانه‌ای چیا صحت این اثرات بر کم شدن وزن را تائید نمی‌کند.


    1. دانه های چیا لبریز از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند

    همانند بذر کتان، دانه های چیا نیز مملو از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. در حقیقت در هر گرم از دانه های چیا بیش از هر گرم ماهی سالمون امگا ۳ یافت می‌شود.

    با این وجود… بایست به یاد داشته باشید Ú©Ù‡ امگا Û³ موجود در آنان از جنس اسید لینولینک معروف به ALA هستند Ú©Ù‡ آنچنان Ú©Ù‡ تصور می‌شود مفید نیستند.

    پیش از آنکه جسم بتواند ALA را مصرف کند بایست به AHD و APE بدل شده و فعال گردد.

    متاسفانه، امحل فعال نمودن ALA برای انسان میسر نیست. درنتیجه، امگا ۳ موجود در گیاهان، نسبت به منابع حیوانی همانند ماهی، خیلی نامرغوب‌ترند.‌

    مطالعات نشان می‌دهد Ú©Ù‡ دانه های چیا ( به‌ویژه اگر آسیاب شوند) مقدار ALA Ùˆ APE محلول در خون را زیاد شدن می‌دهد، اما در مقدار AHD خون تغییری حاصل نمی‌شود…. Ú©Ù‡ همین امر مسئله‌زاست.

    از آنجایی که آنان قادر به تامین AHD نیستند( باارزش‌ترین چربی امگا ۳)، تصور من این است که تلقی دانه های چیا به عنوان منشا امگا ۳ اندکی اغراق آمیز باشد.

    برای تامین AHD Ú©Ù‡ شدیدا مورد احتیاج جسم Ùˆ مغز است… یا مرتبا از ماهی‌های چرب غذا نمائید، روغن ماهی میل کنید یا در صورتی Ú©Ù‡ گیاه‌خوار یا سخت گیاه‌خوار هستید از مکمل‌های AHD مصرف نمائید.

    حرف آخر: دانه های چیا لبریز از اسیدهای چرب امگا ۳ معروف به ALA هستند، امحل تبدیل آن به AHD، باارزش‌ترین اسید چرب امگا ۳، برای انسان میسر نیست.


  • دانه های چیا قادرند بعضی مسائل ویژه خون را خوب شدن قسمتند Ú©Ù‡ ریسک دچار به مریضی‌های قلبی Ùˆ دیابت گونه Û² را Ú©Ù… شدن می‌دهند.

  • مفروض است Ú©Ù‡ دانه های چیا لبریز از فیبر، پروتئین Ùˆ امگا Û³ هستند، پس بایست بتوانند تندرستی سوخت وساز را تضمین کند. تحقیقات متفاوتی در این زمینه صورت پذیرفته، اما هیچ یک از نتایج قطعی نیستند.

    در دو مورد از مطالعات، به شرکت کنندگان رژیمی بر مبنای استفاده دانه های چیا، پروتئین سویا، جو دوسر و انجیرهندی داده شد، نمایان شد که از مقدار LDL یا لیپوپروتئین کم چگالی کلسترول و تری‌گلیسرید کاسته شده اما بر مقدار LDH یا لیپوپروتئینی که برای از بین بردن کلسترول اثر باارزشی دارد افزوده شده است و البته میزن التهابات شرکت‌کنندگان نیز کم شدن یافته بود.

    از آنجایی که این تحقیقات بر مبنای تلفیقی از چند ماده‌ی خوراکی بود، نمی‌توان نتایج به‌دست آمده را فقط به دانه های چیا وابسته دانست.

    مطالعات انجام شده بر روی موش‌ها نیز حاکی از آن است که دانه های چیا قادرند مقدار تری‌گلیسرید را پایین آورند، میزان LDH یا کلسترول سودمند را زیاد شدن دهند و التهابات، مقاومت در برابر انسولین و چربی‌های شکم را کم شدن دهند.

    با این وجود مطالعه‌ی صرف بر پایه‌ی دانه های چیا مبنی بر خوب شدن مواد ذکر شده ثبت نشده است.

    روی هم رفته… امکان پذیر است دانه های چیا سبب خوب شدن این فاکتور های ریسکآفرین شوند، اما احتمالا آنان اثر چشمگیری بر تندرستی نخواهند داشت مگر آنکه تغییرات مثبت دیگری در برنامه خوراکی اعمال شود.

    حرف آخر: اثرات قطعی دال بر کم شدن مقدار کلسترول و از بین بردن فاکتور های ریسکآفرین مشاهده نشده است. بعضی مطالعات آن را تائید و بعضی دیگر رد می‌کنند.


  • آنان لبریز از مواد غذایی خیلی اهمیتمندی برای استخوان‌ها هستند

  • دانه های چیا مملو از چندین ماده‌ی غذایی‌اند Ú©Ù‡ در تندرستی استخوان‌ها اثر باارزشی ایفا می‌کنند.

    از جمله می‌توان به کلسیم، فسفر، منیزیم و پروتئین ذکر نمود.

    حجم کلسیم آن به طرز ویژه‌ای حیرت‌آور است… هر Û²Û¸ گرم از آنان Û±Û¸Ùª از مقدار پیشنهاد شده در روز را تامین می‌کند. گرم برای گرم، این مقدار کلسیم فراتر از کلسیم اکثر محصولات لبنی می‌یاشد.

    دانه های چیا منشای فوق‌العاده برای تامین کلسیم مورد احتیاج مردمیست که قادر به استفاده محصولات لبنی نیستند.

    حرف آخر: دانه های چیا لبریز از کلسیم، منیزیم، فسفر و پروتئین هستند. مجموع این مواد غذایی در حفظ تندرستی استخوان‌ها حیاتی‌اند.


  • دانه های چیا اثر شگرفی در خوب شدن دیابت گونه Û² دارند

  • پیروزمندانه‌ترین استفاده دانه های چیا تا به امروز در مطالعه‌ی بر روی بیماران مبتلا به دیابت گونه Û² بوده است.

    در این مطالعه، ۲۰ مریض مبتلا به دیابت گونه ۲ به مدت ۱۲ هفته، یا ۳۷ گرم دانه چیا استفاده می‌کردند یا ۳۷ گرم سبوس گندم.

    پس از استفاده دانه های چیا، به طرق متفاوت نشانه ها بهبودی در آنان مشخص شد.

    از فشار خون آنان بین ۳ تا ۶ میلی گرم کاسته شد و نشانه ها التهاب معروف به PRC_sh تا ۴۰٪ از بین رفت. یک فاکتور پرمخاطره که FWv خوانده می‌شود نیز تا ۲۱٪ کم شدن یافت.

    شاخص قند خون افت خیلی ناچیزی داشت، اما از اهمیت آماری چندانی برخوردار نبود.

    فرض بر این است که دانه های چیا مملو از فیبر هستند، درنتیجه منطقی به دید می‌رسد که شاخص قند خون را بلافاصله پس از صرف خوراکی کم شدن دهد، اما تائید این امر مستلزم مطالعات زیادتری در این زمینه است.

    حرف آخر: بر اساس مطالعه‌ی انجام شده در زمینه دیابت گونه ۲ نمایان شد استفاده دانه های چیا به طرز معناداری از مقدار فشار خون و نشانه ها التهاب می‌کاهد.


  • دانه های چیا به اندازه‌ی آشامیدنی‌های انرژی‌زا، عملکرد ورزشی را خوب شدن می‌قسمتند

  • افسانه‌ها حاکی از آن است Ú©Ù‡ اقوام مایا Ùˆ آزتک دانه های چیا را برای تامین سوخت فعالیت‌های هر روزه استفاده می‌نمودند.

    به تازگی تنها یک نمونه مطالعه در زمینه‌ی تائید اثرات احتمالی آن وجود دارد. در این مطالعه، ۶ نفر شرکت‌کننده مقادیر قابل توجهی کربوهیدرات که یا آشامیدنی انرژی‌زای edarotaG و یا ترکیبی از آشامیدنی انرژی‌زای edarotaG بعلاوه دانه های چیا استفاده نمودند. سپس به مدت ۱ ساعت بر روی تردمیل دویدند. تمایزی بین دو گروه مشاهده نشد.

    به جمله دیگر، جانشین نمودن آشامیدنی انرژی‌زای edarotaG با دانه های چیا کارایی ورزشکاران را تقلیل نمی‌دهد، و این دال بر بعضی خصوصیات دانه های چیاست.

    نتایج این مطالعه حاکی از آن است که دانه های چیا به ورزشکاران یاری می‌کند تا کربوهیدرات بی‌شماری برای پیکارهای استقامتی جذب کنند، درعین حال که جذب مواد غذایی در بدنشان زیاد شدن و از مقدار جذب قند کاسته می‌‌شود.

    به هرحال، من شخصا علاقه‌مندم تا مطالعات گسترده‌تری در این زمینه صورت پذیرد. فرض بر این است که غالب کربوهیدرات موجود در دانه های چیا فیبر هستند، اما چندان هوشمندانه به دید نمی‌رسد که بتوان آنان را در ازای کربوهیدرات استفاده نمود.

    حرف آخر: در مطالعه‌ای جزئی نمایان شد که دانه های چیا را می‌توان جانشین آشامیدنی انرژی‌زا نمود تا کربوهیدرات بی‌شماری به جسم ورزشکاران استقامتی تزریق کند، اما تائید این ادعا مستلزم مطالعات زیادتریست.


  • گنجاندن دانه های چیا در برنامه‌ی خوراکی خیلی ساده است

  • بله کاملا درست است، گرچه در این مورد آخر حرفی از مزایای دانه های چیا بر تندرستی نخواهیم زد، اما با این وجود باارزشند. به طرزی باورنکردنی گنجاندن دانه های چیا در برنامه خوراکی آسان است.

    این دانه‌ها به خودی خود مزه ویژهی ندارند، درنتیجه می‌توان آنان را تقریبا به هر چیزی افزود. در ضمن احتیاجی نیست آنان را همانند بذر کتان آسیاب نمائید، که همین امر مهیا‌سازی و مصرف آن را تسهیل می‌کند.

    آنان را می‌توان به صورت خام استفاده نمود، در آشامیدنی خیس نمود، به فرنی یا پودینگ افزود و یا حتی به خوراکی های پختنی اضافه نمود.

    همینطور می‌توان روی غلات گندمی صبحانه، ماست، سبزیجات یا برنج بپاشید.

    از آنجایی که هم قادر به جذب آب و هم چربی هستند، می‌توان آنان را برای غلظت سس و حتی در بعضی دستور پخت‌ها جانشین تخم‌مرغ نمود.

    ضمنا می‌توان آنان با آب آمیخته نمود و به صورت ژل نظیر درآورد.

    افزودن دانه های چیا به دستورهای پخت، به طرز مهیجی اهمیت خوراکی محصول به‌دست آمده را زیاد شدن می‌دهد.

    به دید می‌رسد دانه های چیا از مقاومت بالایی برخوردارند…. چنانچه به طور متداول فیبر چندانی استفاده نمی‌نمایید، دقت نمائید Ú©Ù‡ اگر یکباره حجم بیشتری از آن را استفاده نمائید، امکان پذیر است پیامد جانبی گوارشی آن گریبانگیر شما شود.

    مقدار استفاده متعارف و پیشنهاد شده دانه های چیا ۲۰گرم( ۱و نیم قاشق سوپ‌خوری) و دوبار در روز می‌باشد.


    هرچیز دیگری؟

    دانه های چیا در زمره‌ی معدود غذا‌های مد روز و فوق‌العاده‌‌ای هستند که حقیقتا اهمیت مد شدن را دارند.


    نظر های خودتون را برای دانلود مداحی قرار دهید ما نظر های شما رو خوانده و به شما پاسخ خواهیم داد